Psychologie v UX designu

Psychologie jako obor hraje v oblasti UX zásadní roli. Pochopení toho, jak uživatelé přemýšlejí, cítí a chovají se pomáhá při vytváření produktů a služeb, které jsou intuitivní, poutavé a jejichž používání je uspokojivé.

Existují (minimálně) 4 způsoby jakými psychologie ovlivňuje návrh UX. Psychologické principy lze využít k vytváření lepších produktů a služeb.

Motivace a cíle uživatelů

Jednou z klíčových oblastí, kde psychologie vstupuje do hry při návrhu UX, je pochopení motivací a cílů uživatelů. Různí uživatelé mohou mít k používání produktu nebo služby různé důvody a pro designéry je důležité tyto motivace pochopit, aby mohli vytvářet návrhy, které splňují jejich potřeby.

Například uživatel, který hledá informace online, může být motivován touhou dozvědět se něco nového, zatímco uživatel, který nakupuje online, může být motivován touhou najít nejvýhodnější nabídku.

Pochopením těchto motivací mohou designéři produktů vytvářet návrhy, které jsou přizpůsobeny potřebám různých typů uživatelů.

Vnímání a zpracování informací

Druhou důležitou oblastí, kde psychologie ovlivňuje návrh UX, je pochopení toho, jak uživatelé vnímají a zpracovávají informace. Různí uživatelé mohou mít různé způsoby zpracování informací a pro designéry je důležité tyto rozdíly pochopit, aby mohli vytvářet návrhy, které jsou snadno pochopitelné a použitelné.

Někteří uživatelé mohou například dávat přednost vizuálním informacím, zatímco jiní mohou preferovat písemné pokyny. Pochopením těchto preferencí pomůže vytváření intuitivnějších produktů pro všechny uživatele.

Rozhodování

Kromě pochopení motivací uživatelů a jejich preferencí při zpracování informací hraje v designu UX roli také psychologie toho, jak se uživatelé rozhodují. Různí uživatelé mohou mít různé styly rozhodování a pro designéry je důležité tyto styly pochopit, aby mohli vytvářet návrhy, které se snadno používají a navigují.

Někteří uživatelé mohou mít například větší sklon k impulzivnímu rozhodování, zatímco jiní mohou být více analytičtí. Pochopením těchto stylů rozhodování mohou návrháři vytvářet návrhy, které jsou přizpůsobeny potřebám různých typů uživatelů.

Návyky

V neposlední řadě hraje v návrhu UX roli také psychologie toho, jak si uživatelé vytvářejí návyky a jak reagují na různé typy podnětů. Pochopením toho, jak se vytvářejí návyky a jak uživatelé reagují na různé podněty, mohou designéři vytvářet návrhy, které jsou poutavější a jejichž používání je intuitivní a příjemné. Designéři mohou například pochopit, jak uživatelé reagují na různé typy oznámení nebo upozornění, a mohou vytvořit návrhy, které účinněji upoutají pozornost uživatelů.

Psychologie hraje při navrhování UX zásadní roli, protože pomáhá designérům porozumět motivacím uživatelů, jejich preferencím při zpracování informací, stylům rozhodování a reakcím na podněty. Využíváním psychologických principů při rozhodování o návrhu mohou designéři vytvářet produkty a služby, které jsou intuitivnější, poutavější a jejichž používání je uspokojivé.

Na hlubší zkoumání psychologie uživatelů doporučuji knihy:

  • Nenuťte uživatele přemýšlet! (Steve Krug)
  • Hooked (Eyal Nir)

Chcete další článek? Tady.

Nové články emailem 📧

Snažím se psát 1 článek měsíčně. Když mi na sebe dáte email, tak vám vždycky, když něco napíšu, pošlu emailem odkaz.

Děkuji 😊 Odteď vám budou chodit články do mailu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.