Jak vypadá týden UX designéra na volné noze

Jako freelancer pracuji většinou z domu a mám možnost pracovat kdy chci, ale v průběhu času jsem přišel na to, že mi vyhovuje pevný řád.

Svůj týden mám rozdělený na 4 pracovní dny (PoČt), kdy pracuji, nebo se věnuji škole 810 hodin denně a 3 polo-pracovní/odpočinkové dny (PáNe). V pracovních dnech se snažím stihnout, co nejvíce práce, abych mohl zbylé 3 dny v týdnu věnovat osobnímu životu.

Většinou to ale vypadá tak, že i v sobotu večer řeším u notebooku práci (ale postupně se snažím práci omezit na PoČt).

Pracuji pro více klientů na různých projektech. Na každém projektu se snažím každý den něco posunout. Zkoušel jsem režim 1 den = 1 projekt, ale nebylo to moc efektivní, protože projekty v různé fázi potřebují jiné množství času.

To by na úvod stačilo, jdeme na jednotlivé dny.

PS: Studuji vysokou školu, takže ve školním roce jsou mezi schůzkami ještě nějaké ty přednášky a v Praze trávím víc času, jak jeden den.

Pondělí 🚊

Můj týden

Bydlím v Pardubicích, ale dojíždím za klienty do Prahy.

Jezdím vlakem 🚊. Cesta trvá cca 55 minut. Cestou poslouchám podcast (Moje oblíbené: Na volné noze, Mladý Podnikatel nebo The Futur with Chris Do), nebo čtu nějakou knížku.

Většinou se snažím většinu schůzek v Praze stihnout v pondělí. Pokud vím, že pondělí budu mít nabité, tak se snažím využít čas na oběd k nějaké pracovní schůzce.

S přípravou pondělních schůzek většinou začínám v neděli, někdy i v sobotu.

Pokud jedu do Prahy na schůzku, tak se většinou jedná o:

  • kick-off nového projektu a chci se blíže seznámit s lidmi, s kterými budu na projektu pracovat
  • schůzku kvůli aktuálnímu projektu, která je většinou spojená s workshopem nebo prezentací
  • uživatelské testování / uživatelský výzkum v terénu

Ráno jedu do Prahy a vracím se až večer. Zpáteční cestou vlakem si píšu zápis z workshopů/schůzek a připravuji práci a checklisty na následující týden.


Úterý💻 & Středa 🖌 & Čtvrtek 📈

Pokud je toho v pondělí hodně a potřebuji se ještě s někým potkat, tak si to plánuji na úterý. Jinak začínám dělat práci, kterou jsem si naplánoval - Checklisty si rád píšu do papírového bloku 📑. Mám rád ten pocit, když si tužkou můžu odškrtávat úkoly. 🖊

Tento obrázek nemá žádný popisek

Úterý, středa i čtvrtek jsou pro mě velmi podobné. Mojí náplní práce jsou typicky 3 věci.

  1. Strategie (Navrhuji strategii produktu, definuji a sleduji cíle, dělám uživatelský výzkum a uživatelské testování)
  2. Management & Komunikace (Řeším jednotlivé projekty s klienty a s týmem)
  3. Kreativa (Kreslím wireframy, grafické návrhy a vytvářím prototypy)

Můj denní režim od úterý do čtvrtka vypadá takto:

Home-office day ☕

Zkráceně: 💻 4 h dopolední pracovní blok. 🍽Oběd. 😴 20 min. šlofík (anglicky power nap). + ☕ Káva. 💻 4 h odpolední pracovní blok. 🚲 Sport, Odpočinek, 📖 Business development

Detail version: Vstávám v 8:00 (Edit: od ledna 2021 vstávám v 6:15 a stíhám toho během dne o hodně víc.). Nasnídám se. Při jídle se koukám na Youtube, nebo si čtu nějakou knížku. Jednu tam mám vždy připravenou k použití.

Tento obrázek nemá žádný popisek

Kolem 8:30 začínám svůj dopolední 4 h blok. Rád začínám s jednoduššími úkoly, abych se dostal do rytmu. Pak sám sebe motivuji otázkou:

Co bych měl udělat, aby měl 80% naplánované práce hotovo před obědem?

Většinou mám před obědem hotovo tak 4050%.

Když nemám s někým schůzku, tak si oběd rád uvařím sám. Po obědě, když si to můžu dovolit a netlačí mě termíny, tak si rád dám po obědě 20-ti minového šlofíka následovaného kávou. Zjistil jsem že mi šlofík po obědě zvedá náladu a chuť k práci. Bez šlofíku jsem schopen pracovat cca 9 h denně s šlofíkem klidně 12 h.

S kávou v ruce se pouštím do odpoledního pracovního bloku, který končí přibližně kolem 18 h. Potom se jedu projet na kole, nebo jdu dělat nějaký jiný sport. Večer obvykle odpočívám - Což v mém případě znamená, že koukám na seriály, řeším osobní i profesní rozvoj. Koukám, co je nového ve světě designu, vyplňuji odpracovaný čas do tabulek a sleduji Trello, jestli nějaký projekt nezaostává za plánem. Chodím spát kolem půlnoci.

Pátek & Sobota & Neděle

Na tyto dny si práci neplánuji. Snažím se čas věnovat rodině a osobnímu životu. Nicméně pokud nestihnu práci udělat v pracovní dny, tak pracuji i v pátek, popřípadě v sobotu. Teď když už se po koronaviru může cestovat, tak svého prodlouženého víkendu rád využívám. Například tak, že s přítelkyní vyrazíme na Slovensko na ferraty.

Tento obrázek nemá žádný popisek

Díky že jste to dočetli až sem. 😊 Vážím si toho.

Mějte se hezky. Ať se vám daří. 👋


Chcete další článek? Tady.

Nové články emailem 📧

Snažím se psát 1 článek měsíčně. Když mi na sebe dáte email, tak vám vždycky, když něco napíšu, pošlu emailem odkaz.

Děkuji 😊 Odteď vám budou chodit články do mailu.
Oops! Something went wrong while submitting the form.